Egyházmegyei zarándoklat Máriaremetére

Szentháromság vasárnapon, 11.00 órakor szentmise keretében lesz egyházmegyénk hagyományos Mária-remetei zarándoklata. Az egyházmegye 96. alkalommal tartja meg zarándoklatát a majdnem kétszáz éves múltú kegyhelyen. A szentmisét Spányi Antal megyés püspök celebrálja.

Szentháromság vasárnapján a nehéz időkben is szinte minden esztendőben ide zarándokoltak a fehérvári hívek. A Székesfehérvári Egyházmegye búcsújáró napját Prohászka Ottokár püspök kezdeményezte és püspökutóda, Shvoy Lajos hirdette meg. A templom oldalában elhelyezett kőtáblák tanúskodnak erről, s a két püspök mélységes Mária tiszteletéről. A zarándoknap azután is szokásban megmaradt, hogy az egyházmegyei határokat átrendezték, és Máriaremete az Esztergom-Budapest Főegyházmegye területére átkerült.

Várjuk egyházmegyénk minden hívőjét, jöjjenek el a hagyományos máriaremetei zarándoklatra.

Forrás: https://www.szfvar.katolikus.hu/hirek/egyhazmegyei-zarandoklat-mariaremetere-20230604

Imanap a hivatásokért Bodajkon

Imádkozzunk együtt a hivatásokért és a békéért Bodajkon!

2023.05.29. – Spányi Antal megyés püspök imádságra hívja az egyházmegye papságát, a szerzeteseket, a fiatalokat, a családokat, a Prohászka Imaszövetség tagjait Bodajkra a Mindenkor Segítő Szűz Mária Kegyhelyére, hogy együtt fohászkodjunk új papi és szerzetesi hivatásokért és a békéért.

A zarándoklat a Bodajki Kegyhelyen kerül megrendezésre 2023. május 29-én (hétfő), a Boldogságos Szűz Mária az Egyház anyja emléknapján.
A találkozó fél 10 órakor kezdődik a gyülekezővel. 10 órakor koncelebrált püspöki szentmisét tartanak. 12 órakor kezdődnek a fakultatív programok, melynek során bemutatkozásra adnak lehetőséget a szerzetesrendek tagjainak. A találkozó zárásaként kb. 2 órakor közös szentségimádást tartanak és elimádkozzák a Loretói litániát a kegytemplomban.

„Kérjük együtt Egyházunk Anyját, járjon közben Jézusnál, aki meghívta apostolait és a lelkek halászaivá tette őket, hogy ma is hívjon magához buzgó fiatalokat, akik tanítványaivá és segítőivé válnak. Imádkozzunk, hogy minél többen kövessék a hívó szót, éledjen fel bennük a világ üdvözítése iránti vágy. Folytassák Krisztus művét a földön, építsék Titokzatos Testét, az Egyházat. Ne szűnjék meg a papok keze által bemutatott áldozat oltárainkon és az Egyház a föld sója és a világ világossága legyen.”

Forrás: www.szfvar.katolikus.hu

Az eredeti bejegyzés megtekinthető: https://www.szfvar.katolikus.hu/hirek/imanap-a-hivatasokert-bodajkon-20230529

Szentmise Bogner Mária Margit boldoggá avatásáért

Május 13-án Spányi Antal megyéspüspök szentmisét mutatott be az érdi kötődésű, 1933-ban elhunyt Vizitációs rendi nővér, Bogner Mária Margit boldoggá avatásáért az Érd-Ófaluban. A hagyományokhoz híven az érdi Szent Mihály arkangyal templomban megtartott szertartást követően a hívek közösen imádkoztak Bogner Mária Margit szobránál.

 

Elsőáldozás

A Marianum iskola harmadik évfolyamos tanulói szombaton elsőáldozáshoz járultak a Jézus Szíve Templomban. A hagyományokhoz híven a gyerekek az iskolából sétáltak át a templomba, ahol szüleik kísérték őket az oltárhoz az első szentáldozásukra. A megható eseményen a Marianum Angyalai iskolazenekar szolgált, még meghittebbé téve az ünneplést. Ferenc atya szentbeszédében az elsőáldozó gyermekekhez szólt, majd a szertartás végén köszönetet mondott azoknak, akik az ünnepet bármilyen módon segítettek még szebbé tenni.

Elsőáldozás 2023 Elsőáldozás 2023  Elsőáldozás 2023 Elsőáldozás 2023 Elsőáldozás 2023 Elsőáldozás 2023  Elsőáldozás 2023 Elsőáldozás 2023 Elsőáldozás 2023 Elsőáldozás 2023

Pápalátogatás – lezárult az előregisztráció!

Április 29-én, szombaton a Szentatya a Papp László Sportarénában találkozik a fiatalokkal (elsősorban gimnazista és egyetemista korosztállyal).  Azokat, akik elküdték előzetes regisztrációjukat az eseményre, e-mail-ben tájékoztatjuk a továbbiakról.

 

Április 30-án, vasárnap a Szentatya a Kossuth Lajos téren mutat be szentmisét 9,30-kor. A részvétel nem regisztrációhoz kötött. A helyeket érkezési sorrendben lehet elfoglalni.

Apák napi szentmisék

A katolikus egyház március 19-én, Szent József napjához kapcsolódóan ünnepli az édesapákat.  A hagyományokhoz híven apák napi szentmisék helyszíne volt templomunk is szombat és a vasárnap este. A szentmise keretében a Marianum Iskola 5. A. osztályosai hangulatos köszöntő műsort adtak elő mindkét alkalommal. Ferenc atya prédikációjában párhuzamba állította Szent Józsefet és a mai családfőket, majd a következett a jelen lévő édesapák megáldása.

Apák napi szentmise

Pápalátogatás- elindult az előregisztráció

Ferenc pápa látogatásához kapcsolódóan előzetes jelentkezésre nyílik lehetőség honlapunkon.  A Szentatya április 29-én fiatalokkal találkozik a Papp László Sportarénában, április 30-án pedig szentmisét mutat be a Kossuth téren.

Április 29-én, szombaton a Szentatya a Papp László Sportarénában találkozik a fiatalokkal (elsősorban gimnazista és egyetemista korosztállyal).  A székesfehérvári egyházmegye részére 621 helyet tudnak biztosítani a sportarénában. A fenntartott helyeket a szükséges biztonsági ellenőrzés után 15 óráig kell elfoglalni. A Szentatya érkezése előtt imádság, zenei áhítat lesz, a Szentatya távozása után pedig szentségimádás kb. 19 óráig. A Szentatya kb. 16,30-kor érkezik és 17,30-ig lesz jelen. A programban a bevonulás után köszöntő, tanúságtételek, tánc, a Pápa beszéde, Miatyánk elimádkozása és áldás van tervezve.

Április 30-án, vasárnap a Szentatya a Kossuth Lajos téren mutat be szentmisét 9,30-kor. A szentmisére nincs korlátozva a résztvevők száma. A regisztrált helyeket a szükséges biztonsági ellenőrzés után 8 óráig kell elfoglalni.

Előzetes részvételi szándékunkat az alábbi űrlap kitöltésével jelezhetjük. Kérjük a lapot minden jelentkezőre név szerint külön-külön kitölteni! Az április 29-i programra csak gimnazista és egyetemista fiatalok jelentkezhetnek.

Jelentkezni a Pápalátogatás menüpont alatti űrlap kitöltésével lehet.

Nagyböjti élelmiszergyűjtés

Immár hagyományos módon idén március 12. és 19. között rendezik meg hazánk
templomaiban a nagyböjti tartósélelmiszer-gyűjtést.

Az adományozók a Tartós szeretet címmel meghirdetett országos gyűjtés során a
templomokban az erre kijelölt helyen helyezhetik el felajánlásaikat, valamint az
egyházmegyei karitászközpontok és adománypontok is fogadják az adományokat

Az összegyűlt adományokból a Karitász önkéntesei állítanak össze élelmiszercsomagokat, amelyeket még húsvét előtt eljuttatnak rászoruló családoknak. A
kisgyermekes családok esetében a csoportok édességgel, apró ajándékokkal is
kiegészítik a csomagokat.

Hogyan lehet bekapcsolódni a gyűjtésbe?

  • Bármilyen tartós élelmiszer felajánlásával: liszt, cukor, rizs, tészta, búzadara,
    olaj, konzervek, zacskós leves, tartós tej, keksz, édesség, lekvár, kávé, tea –
    akár 1 kg liszt is segítség!
  •  A 1356-os adományvonal hívásával – ez hívásonként 500 forint támogatást
    jelent
  • vagy a gyűjtés hírének terjesztésével, a Facebook felhívás megosztásával
MKPK körlevele a 2023. évi nagyböjti tartósélelmiszer-gyűjtésről ide kattintva olvasható.

Ételosztás rászoruló családoknak

Az érdújvárosi, parkvárosi és újtelepi egyházközségek összefogásával több mint 300 érdi család jutott meleg ételhez nagyböjt 1. vasárnapján.

Február 26-án reggel megérkezett az újvárosi közösségi ház udvarára a gulyáságyú, amelyben elkészült az a több mint háromszáz adag bácskai rizseshús, amit közösségünk lelkes tagjai még melegen kiporcióztak, majd autókkal ki is szállítottak az Érd szerte élő rászoruló családoknak. Az ételek kihordásában segítségünkre voltak az Érdi Polgárőrség tagjai is. A jótékonysági akcióban a meleg étel mellett nagy adag házi sütemény, friss kenyér és alma is került a csomagokba.

Nagyböjti ételosztás a Jézus Szíve plébánián Nagyböjti ételosztás a Jézus Szíve plébánián Nagyböjti ételosztás a Jézus Szíve plébánián Nagyböjti ételosztás a Jézus Szíve plébánián Nagyböjti ételosztás a Jézus Szíve plébánián Nagyböjti ételosztás a Jézus Szíve plébánián Nagyböjti ételosztás a Jézus Szíve plébánián