Információk a Szentatya által a Kossuth téren bemutatott szentmiséről

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megbízásából készült el a KAPP nevet viselő mobilapplikáció, amelyet immáron bárki letölthet a Play Áruházból (Android), valamint App Store-ból (IOS).

Az applikáción a Magyar Katolikus Egyház hírei, eseményei, hasznos letölthető anyagai kapnak helyet, valamint tematikus menüpontjai is lesznek. A közelgő pápalátogatás hasznos tudnivalói is felkerültek az applikációba. Az Események menüpont alatt megtalálhatóak azok a helyszínek, ahová ellátogat a Szentatya, útvonaltervező segíti az eljutást a résztvevőknek.

A Liturgikus énekek menüpont tartalmazza az Adoremus különszámát, az április 30-ai ünnepi szentmise énekeit és liturgikus olvasmányait.

Az applikáció a pápalátogatást követően is frissülni fog.

A beléptetés reggel 6 órakor kezdődik, tisztelettel kérjük, hogy érkezésüket a beléptetési ponthoz 7:30 előttre időzítsék.

A szentmise 9:30-kor kezdődik, de a Szentatya már nagyjából 9 órától üdvözli a híveket, amikor pápamobilon körbehalad a téren. Várhatóan 8:10-ig mindenkinek el kell foglalnia a helyét a téren, a koncelebráló atyák számára kijelölt szektorban; később a biztonsági zárások miatt ez nem lehetséges. Kérjük, hogy a biztonsági előírások és az érkező zarándokok nagy száma miatt hosszabb várakozási idővel, nagyobb távolságokkal számoljanak. A program 7:30-kor kezdődik ráhangolódással, közös rózsafüzér imádsággal.

Az atyák számára a Balassi Bálint utcában (Budapest, V. kerület) biztosítunk mosdót, valamint öltözősátrat, ahol csomagjaikat is letehetik. Belépés a Balassi Bálint utcába a Jászai Mari tér irányából (a Kossuth tér északi oldala, a Margit híd irányából). Ha csoporttal érkeznek, akkor a csoportról idejében le kell válni, és el kell jönni ehhez az északi beléptetési ponthoz, mert a koncelebráló atyák szektora más irányból nem megközelíthető A zarándokok a teret a másik oldalról, elsősorban a déli, délkeleti irányból közelíthetik majd meg.

A biztonságért felelős állami szervekkel történt egyeztetéseket követően tisztelettel küldöm a Kossuth téri szentmisére, valamint a pápalátogatás rendezvényire be nem hozható és behozható tárgyakkal kapcsolatos tájékoztatót.

 

TILOS BEHOZNI

• üvegtárgyat, üvegkulacsot, fémpalackot

• kerékpárt, rollert

• pirotechnikai eszközt

• robbanékony, mérgező vagy gyúlékony anyagot, tartalmazó tárgyat vagy eszközt, lőfegyvert, szúró-, ütő-, és vágóeszközöket, egyéb, közbiztonságra különösen veszélyes tárgyakat

• szeszes italt, kábítószert

• drónt vagy bármilyen távirányítható eszközt, játékot

• bármilyen reklámanyagot, jelképet, transzparenst, molinót, feliratot, amely a rendezvény céljával, szellemiségével nem összeegyeztethető

• élő állatot (kivéve a jogszabályban meghatározott segítő és vakvezető kutyákat)

 

BEHOZHATÓ

• A rendezvényre hozott zászlórudak és a táblák, transzparensek rúdjának hossza nem haladhatja meg az 1,5 métert

• A rendezvényterületre csak összecsukható, kisméretű zarándokszék vihető be

• műanyag kulacs, műanyag palack

 

Utazással kapcsolatban:

A 2023. április 30-i pápai misére vonatkozóan a MÁV-VOLÁN-csoport a következő közleményt adta ki:

A MÁV-VOLÁN-csoport és a GYSEV díjmentes utazást biztosít az ország bármely pontjából a fővárosba, az április 29-én a Papp László Sportarénában sorra kerülő rendezvényre, valamint 2023. április 30-án, az Őszentsége Ferenc pápa által a budapesti Kossuth téren bemutatásra kerülő szentmisére érkező és onnan hazatérő zarándokok számára.

A díjmentesség a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. menetrend szerinti járatainak 2. kocsiosztályán, valamint a VOLÁNBUSZ Zrt. menetrend szerinti járatain érvényes. Az esetlegesen szükséges felárakat, illetve az 1. osztály díjkülönbözetét az utasnak meg kell fizetnie.

A díjmentes utazáshoz regisztrációs jegy megváltása nem szükséges, a további technikai részletekről az érintett közlekedési szolgáltatók folyamatosan tájékoztatják az utazóközönséget.

Az elmúlt napokban többen keresték meg az egyházmegyei hivatal(oka)t a pápai programokra való utazás lehetőségéről. Segítségként a Magyar Katolikus Püspökkari Konferencia az alább olvasható tájékoztató levelet állította össze az utazási kedvezményekre vonatkozóan.

 

„A 2023. április 29-én a Rózsák terén (Szent Erzsébet-templom, Istenszülő oltalma-templom) és a Papp László Sportarénában (a továbbiakban: Aréna) sorra kerülő rendezvényekre csak érvényes belépővel (regisztrációval) rendelkezőknek, míg 2023. április 30-án, a Szentatya, Ferenc pápa által a budapesti Kossuth téren bemutatásra kerülő szentmisére érkező minden zarándok számára díjmentes utazást biztosít az Építési és Közlekedési Minisztérium a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. menetrend szerinti járatainak 2. kocsiosztályán, valamint a VOLÁNBUSZ Zrt. menetrend szerinti járatain. Az esetlegesen szükséges felárakat, illetve az 1. osztály díjkülönbözetét az utasnak meg kell fizetnie.

 

Díjmentes utazás:

A díjmentes utazáshoz regisztrációs jegy megváltása nem szükséges, azonban e kedvezmény kizárólag 2023. április 28., 29. és 30. napján történő utazásra vehető igénybe az alábbiak szerint:

 1. A Rózsák terén, illetve az Arénában (ifjúsági találkozó) levő április 29-i rendezvényekre:

·       április 28-án 12:00 óra utáni Budapest felé történő utazásra kizárólag az április 29-i Rózsák tere és Aréna rendezvényekre érvényes belépővel;

·       április 29-én Budapest felé történő utazásra a menetrend szerint 15:00 óráig Budapestre történő érkezéssel az április 29-i Rózsák tere és Aréna rendezvényekre érvényes belépővel;

·       április 29-én 12:00 és 24:00 óra között a Budapestről történő hazautazásra (az éjfél előtt megkezdett utazás április 30-án 3:00 óráig befejezhető) kizárólag az április 29-i Rózsák tere és Aréna rendezvényekre érvényes belépővel.

 1. Az április 30-i szentmisére:

·       április 29-én 13:00 óra utáni Budapest felé történő utazásra;

·       április 30-án 0:00 és 9:30 között a Budapest felé történő utazásra (9:30 óráig az utas által igénybe vett vonatnak menetrend szerint meg kell érkeznie a budapesti célállomásra);

·       április 30-án 11:30 és 24:00 óra között a Budapestről történő hazautazásra (az éjfél előtt megkezdett utazás május 1-jén 3:00 óráig még befejezhető).

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Ingyenes utazás a MÁV és Volán csoport járatain a pápalátogatáshoz kapcsolódóan

 

További információk: 

Bár a kedvezmény a menetdíj megfizetése nélküli utazási lehetőséget biztosít, nyomatékosan javasoljuk, hogy a hívek szervezetten, csoportosan utazzanak és csoportos utazásukat mielőbb jelentsék be a közlekedési szolgáltatóknak az alábbi elérhetőségeken:

A MÁV-START a pápalátogatáshoz kapcsolódó utazások ügyében az alábbi csatornákon fogadja az érdeklődő szervezőket és csoportvezetőket:
Csoportos utazások bejelentéséhez részletes segítség, emailcímek itt:
https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/csoportos-utazasi-igeny-bejelentese
Ha az előbbi link nem segített, vagy további igény, például a menetrendszerinti vonatok beérkezésével lehetetlen odaérni a beléptetésre megfelelő időben, akkor az ertekesites@mav-start.hu címre írhatnak (Dr. Tóth-Maros Dániel személyes és partner értékesítés vezető), megvizsgáltatni esetleges mentesítő járatok beállításának lehetőségét.

A GYSEV Zrt. a vonatkozó csoportos bejelentkezésekhez, közlekedési igények (külön -és/vagy mentesítő járatok) egyeztetéséhez a csoportosutazas@gysev.hu címen várja a csoportvezetők jelentkezését.

A Volánbusz részéről a rendezvcsop@volanbusz.hu címen várják a csoportok megkereséseit. Elsősorban a vasúti ráhordásban tudnak szerepet vállalni, a Budapestre történő utaztatást mentesítő járatokkal csak a kapacitások erejéig (igen korlátozottan) tudják biztosítani.

Akik szervezetten és ingyen szeretnének utazni, ezen a linken jelezzék:
https://forms.office.com/e/hr81NEt0xs

 

 

 

Imával és szeretettel: Ferenc atya

 

KAPP – egy mobilapplikáció a pápalátogatásra

 

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megbízásából készült el a KAPP nevet viselő mobilapplikáció, amelyet immáron bárki letölthet a Play Áruházból (Android), valamint App Store-ból (IOS). 

Az applikáción a Magyar Katolikus Egyház hírei, eseményei, hasznos letölthető anyagai kapnak helyet, valamint tematikus menüpontjai is lesznek. A közelgő pápalátogatás hasznos tudnivalói is felkerültek az applikációba. Az Események menüpont alatt megtalálhatóak azok a helyszínek, ahová ellátogat a Szentatya, útvonaltervező segíti az eljutást a résztvevőknek. 

A Liturgikus énekek menüpont tartalmazza az Adoremus különszámát, az április 30-ai ünnepi szentmise énekeit és liturgikus olvasmányait.

Az applikáció a pápalátogatást követően is frissülni fog. 

Forrás: katolikus.hu

KAPP mobilapplikáció
Elindult a pápalátogatás hivatalos honlapja

 

A weboldal a https://ferenc2023.hu oldalon érhető el,  jelenleg információk, hírek kaptak helyet az oldalon.  A Szentatya apostoli útjával kapcsolatos további anyagok feltöltése folyamatos.

Pápalátogatás 2023
Ferenc pápa

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsának közleménye

Mindnyájan, magyar katolikusok örömmel értesültünk arról, hogy a Szentatya, Ferenc pápa lelkipásztori látogatásra érkezik Magyarországra a húsvéti időszakban, április 28–30. között. A pápa apostoli útja nagyon fontos esemény nemcsak a katolikusoknak, hanem minden magyarnak határon innen és túl. A Szentatya korára tekintettel a találkozásokra budapesti helyszíneken kerül sor, amelyekre, különösen a vasárnapi szentmisére szeretettel hívunk és várunk mindenkit hazánkból és a környező országokból egyaránt. Imádságos lélekkel készüljünk a Szentatyával való találkozásra és közösen tegyünk tanúságot arról, hogy Krisztus a jövőnk.

Budapest, 2023. február 27. Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és az MKPK Állandó Tanácsa

Mennyei Atyánk, gondviselő Istenünk!
{

Köszönjük, hogy Te kísértél minket történelmünk során. Vétkeinket megvallva kérjük, hogy egyre jobban megismerjük Fiadat, Jézus Krisztust! Ő a mi biztos jövőnk. Azért jött, hogy életünk legyen békében és önzetlen szeretetben.

Bizalommal kérjük, hogy Nagyasszonyunk, a Boldogságos Szűz Mária, valamint a magyar szentek és boldogok közbenjárására Szentatyánk, Ferenc pápa közelgő látogatása legyen kegyelem és erő forrása, hogy hitünkben növekedve egymással és a többi nemzettel békességben éljünk,  reménnyel építsük földi hazánkat, és parancsaidat teljesítve eljussunk az örök hazába. Ámen.

A pápalátogatás programja

2023. április 28., péntek

 • 08.10: a pápa indulása repülővel a Róma–Fiumicino Nemzetközi Repülőtérről Budapestre.
 • 10.00: érkezés a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre.
 • 10.00: hivatalos fogadtatás.
 • 11.00: ünnepélyes fogadtatás a Sándor-palota előtti téren.
 • 11.30: udvariassági látogatás Novák Katalin köztársasági elnöknél a Sándor-palotában.
 • 11.55: találkozó Orbán Viktor miniszterelnökkel.
 • 12.20: találkozó az állami hatóságok, a társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselőivel a Karmelita kolostor épületében, ahol a Szentatya beszédet mond.
 • 17.00: találkozó a püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal a Szent István-bazilikában, ahol a pápa szintén beszédet mond.

2023. április 29., szombat

 • 08.45: magánlátogatás a Vakok Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonában Budapesten.
 • 10.15: találkozó szegényekkel és menekültekkel az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban. A Szentatya beszédet mond.
 • 16.30: találkozó fiatalokkal a Papp László Sportarénában. A Szentatya beszédet mond.
 • 18.00: magántalálkozó a Jézus Társasága tagjaival az Apostoli Nunciatúrán.

2023. április 30., vasárnap

 • 09.30: szentmise a Kossuth Lajos téren, a Szentatya homíliája, Regina Caeli imádság.
 • 16.00: találkozó az egyetemi és kulturális élet képviselőivel a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán, ahol Ferenc pápa beszédet is mond.
 • 17.30: az egyházfő hivatalos búcsúztatása a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.
 • 18.00: indulás repülővel Rómába a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről.
 • 19.55: érkezés a Róma–Fiumicino Nemzetközi Repülőtérre.