Szinódusi út 2021-24

Ferenc pápa 2021 és 2024 között közös utazásra hívja az egyházat. 2021. október 10-én nyitotta meg a pápa azt a két éves folyamatot, amely a 2023-as püspöki szinódust készíti elő. Egyszeri római esemény helyett az egész világegyházat átfogó folyamatról van szó.

Az utazás három szakaszra tagolódik.

  • 2021. októbere és 2022 márciusa között kerül sor az egyházmegyei időszakra. Ebben helyi: plébániai és egyházmegyei beszélgetésre, meghallgatásra és közös gondolkodásra kerül sor.
  • 2022 októbere és 2023 márciusa között a földrészek püspöki konferenciái gyűjtik össze tapasztalataikat.
  • A harmadik szakaszban az eredeti tervek szerint a püspöki szinódusi közgyűlést egy alkalommal – 2023 októberében – tartották volna, de Ferenc pápa döntése szerint az ülést két részre osztják és a püspökök 2024 októberében is találkoznak Rómában.
Szinódus 2021-23 logója
Ferenc pápa imája a szinódus megnyitásakor Rómában, 2021 október 10-én:
{

Jöjj, Szentlélek! Te új nyelveket fakasztasz, és életet hozó szavakat adsz ajkunkra, őrizz meg bennünket attól, hogy múzeumi Egyház legyünk, amely szép, de néma, nagy múlttal és kevés jövővel.

Jöjj közénk, hogy a szinódus megtapasztalásával ne hagyjuk elhatalmasodni magunkon a kiábrándultságot, ne hígítsuk föl a próféciát, ne vesszünk el a meddő vitákban! Jöjj, szeretet Szentlelke, nyisd meg szívünket a meghallgatásra! Jöjj, szentség Lelke, újítsd meg Isten hűséges szent népét! Jöjj, teremtő Lélek, újítsd meg a föld arcát!

Ámen

Szinódusi folyamat